Aardgasvrije wijk Duinwijck, Vlieland in 2021

De kogel is eindelijk door de kerk. In het vroege voorjaar 2021 start de daadwerkelijke uitvoering van een project waarbij 39 woningen op Vlieland aardgasvrij gemaakt worden en hun energie krijgen van de zon. De voorbereiding vanaf de eerste ideeën tot nu heeft in totaal 4 jaar geduurd. In het wijkje lag al een warmtenet, maar dat werd gestookt met aardgas. Nu komt alles van de zon op een heel speciale manier, die elke 10 minuten aangepast kan worden!

Om de woningen in de toekomst te verwarmen wordt warmte met behulp van zonnecollectoren van het dak gehaald van groepsaccommodatie de Vliehorst. Aan de vraag naar warmte en warm tapwater wordt zowel in de zomer als in de winter voldaan omdat deze warmte rond de 70 graden circuleert door het warmtenet waardoor er altijd voldoende energie is voor beiden.

Als er vraag is naar warmte (in de zomer), dan wordt die warmte meteen gebruikt voor warm tapwater. Ook op zonnige dagen in de winter, wordt het warme water meteen gebruikt voor de verwarming. Als er op sommige dagen meer warmte van het dak komt dan nodig, dan wordt dat opgeslagen in de buffer – denk aan het voorjaar, de zomer en de na-zomer. De zonnecollectoren maken dan dus warm water wat opgeslagen wordt in een zeer goed geïsoleerde soort waterzak, die dient als seizoensbuffer. De warmte die op deze manier wordt ‘opgespaard’ tijdens de zomermaanden, wordt vervolgens vooral in de wintermaanden gebruikt om de woningen van warmte te voorzien; denk aan de periode oktober tot begin januari.

Bron en meer informatie: Urgenda, Antoine Maartens