Barneveld: ‘Hybride warmtepomp uitstekende tussenstap naar gasloos’

Inzetten op hybride warmtepompen in Barneveld is een uitstekende tussenstap naar volledig energieneutraal. Door met dit soort pompen huizen te verwarmen, wordt minder aardgas gebruikt en vooral tijd gewonnen om goed onderzoek te doen naar nieuwe warmtebronnen.

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders, dat daarmee een suggestie omarmt van de SGP-fractie om hier nu op in te zetten. Het gaat om warmtepompen die niet geheel gasloos zijn, maar het gebruik ervan vergeleken met de gewone cv-ketel met zeventig procent vermindert.

Om toe te werken naar volledig gasvrije woningen, wordt momenteel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor de aanleg van een warmtenet in Barneveld en Voorthuizen, wordt gekeken naar mogelijkheden op het gebied van geothermie en zijn er plannen voor een vorm van ‘waterstofeconomie’, waar volgens het college vooral op bedrijventerrein Harselaar kansen liggen.

Maar voordat die nieuwe systemen er zijn, gaan er processen van jaren overheen. Voor een warmtenet wordt rekening gehouden met vijf tot tien jaar, waterstof gaat een rol spelen in de periode 2030-2035, verwacht het college. Daar komt bij dat het stroomnet nog verbeterd moet worden, ook dat duurt waarschijnlijk nog vijf tot acht jaar.

Daarom zijn de hybride pompen volgens het college een goede tussenstap, ook omdat de pompen tegen de tijd dat de alternatieven er zijn, waarschijnlijk al afgeschreven zijn. ,,Door tijdwinst kan onderzocht worden of waterstof direct uit zon- en windstroom gebufferd kan worden en ingezet voor industrie, woningen en mobiliteit.’’ De pompen zouden redelijk eenvoudig te installeren zijn en schelen direct in het momenteel duurder wordende gasverbruik.

Bron en meer informatie: Barneveld: ‘Hybride warmtepomp uitstekende tussenstap naar gasloos’, barneveldsekrant.nl, 10 maart 2022