Besparingspotentieel van een warmtepomp- of zonneboiler is groter dan ooit

De voorbije maanden zijn de energieprijzen dramatisch gestegen. Al hoopt ieders portemonnee op het tegengestelde, het zit er dik in dat de stijging zich in 2022 nog verder zal zetten. Op lange termijn hebben we maar één optie: ons verbruik drastisch naar beneden halen.

Dat kunnen we door te besparen op één van de grootste slokoppen van ons energiebudget: de verwarming van ons sanitair water. Een warmtepompboiler benut tot 75% de energie van de lucht en een zonneboiler tot 60% de energie van de zon. Zo kan je je sanitair water een flink stuk goedkoper verwarmen. Als je nu een oude elektrische boiler hebt, loopt de besparing op tot meer dan 1.000 euro per jaar.

De energieprijzen swingen de pan uit. Gezinnen betalen vandaag op jaarbasis gemiddeld bijna 2.200 euro meer voor gas en elektriciteit dan een jaar geleden. En het ziet er niet naar uit dat de prijzen snel zullen dalen. Experts verwachten veeleer dat de prijzen nog jarenlang hoog zullen blijven.

Op de lange termijn is er maar één oplossing: ons energieverbruik verlagen. Maar hoe? Een groot deel van onze energiefactuur gaat naar verwarming: in oudere woningen gemiddeld 60% naar woningverwarming, en gemiddeld 15% naar de verwarming van het water dat we gebruiken in de badkamer – voor de douche, het bad en de lavabo – en in de keuken, om af te wassen of te koken. In nieuwbouwwoning zijn de percentages respectievelijk ongeveer 50% en 30%.

Bron en meer informatie: Besparingspotentieel van een warmtepomp- of zonneboiler is groter dan ooit, bouwenwonen.net, 11 maart 2022