meestvoorkomende ‘van gas los’-termen uitgelegd: hybride warmtepomp, warmtenetten

Hybride warmtepomp, collectief warmtenet, de ‘van gas los’-termen vliegen je steeds meer om de oren sinds de gasprijs in oktober vorig jaar een vlucht naar boven nam. Uit onderzoek van Milieu Centraal is gebleken dat de helft van de woningeigenaren geen idee heeft wat een hybride warmtepomp is, terwijl je ongeveer de helft minder gas kan verbruiken met zo’n pomp.

Ook een aansluiting op een warmtenet kan je heel wat besparen. Hoog tijd dus om precies te weten wat deze regelingen zijn en welke voor jou relevant zijn.

Drie soorten warmtepompen
Er zijn drie soorten warmtepompen: de hybride warmtepomp, de ventilatiewarmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp.

Een warmtepomp maakt van warmte uit de lucht, bodem of het grondwater een bruikbare temperatuur door middel van stroom. Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. Je zal na het plaatsen van een warmtepomp dus wel je stroomverbruik omhoog zien gaan, maar daar tegenover staat wel dat je minder gas gebruikt én je steentje bijdraagt aan een groenere energievoorziening.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en zorgt voor het grootste gedeelte van de tijd voor de warmte in huis. Alleen als het echt koud is buiten, moet de cv-ketel aan het werk. Voor de toevoer van warm water in de badkamer en keuken is de cv-ketel ook verantwoordelijk. Deze variant is voor jou relevant als je huis overal iets van isolatie heeft, ‘matig geïsoleerd’.

Ventilatiewarmtepomp

De naam verklapt het al een beetje, maar de ventilatiewarmtepomp verwarmt je huis door warmte uit de ventilatielucht te halen. Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Warme lucht wordt door dit systeem van binnen naar buiten afgezogen. Deze warmtepomp haalt energie uit de warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. Omdat het apparaat wordt beperkt door de capaciteit van het ventilatiesysteem, werkt deze meestal samen met een cv-ketel, net als de hybride warmtepomp.

Volledig elektrische warmtepomp

Wil je nu echt helemaal van het gas af, dan kun je een volledig elektrische warmtepomp plaatsen. Deze werkt in principe hetzelfde als de hybride warmtepomp, maar zorgt voor de verwarming van je huis én de warmwatervoorziening. Om deze te kunnen plaatsen in huis, is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is.