Tips voor het verlagen van de energierekening

Hoewel Zuid-Holland bruist van de productiviteit, komt dit niet altijd de inwoners ten goede. In bijvoorbeeld Rotterdam, waar het gemiddelde besteedbaar inkomen ruim onder het landelijk gemiddelde ligt, zullen relatief veel mensen zich zorgen om hun financiën maken.

En dit zal de afgelopen maanden en weken alleen nog maar verergerd zijn. Boodschappen die duurder worden en onder meer stijgende energie- en brandstofprijzen veroorzaken een flinke koopkrachtdaling waarschijnlijk dit jaar. Hieronder vind je diverse tips om de energierekening te verlagen, zoals het veranderen van je gedrag of verduurzamen van je woning (zelfs interessant als mensen er leningen voor moeten aanvragen).

Besparen op energie populair

Eind vorig jaar voerde overheidsplatform Wijzer in geldzaken onderzoek uit naar de financiële voornemens van Nederlanders in 2022. Ook werd ondervraagd welke verwachtingen zij hadden. Het onderzoek ging onder andere in op waarin mensen wilden gaan besparen. Bijna veertig procent gaf aan minder kwijt te willen zijn aan gas en stroom.

In het verleden was hier vaak al veel winst te behalen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Nu deze echter momenteel vanwege de fluctuerende prijzen geen vaste contracten aanbieden, is dat lastiger.

Hoe dan? Door het energieverbruik te verminderen en verduurzaming

Besparen op energie zullen mensen dus op een andere manier moeten doen. Hierbij zijn er twee opties. Ten eerste kunnen ze hun energieverbruik verminderen door hun gedrag aan te passen. Denk aan de verwarming wat lager zetten, lampen niet onnodig laten branden en wat korter douchen.

Daarnaast zal het veel schelen als ze hun woning verduurzamen. Dit kunnen ze bijvoorbeeld door hun woning (beter) te laten isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp te laten plaatsen en alleen maar ledverlichting te laten branden.

Bron en meer informatie: Tips voor het verlagen van de energierekening, Jeffrey Jacobs, nieuwsopbeeld.nl, 31 maart 2022