Een hybride warmtepomp plaatsen: waar moet je rekening mee houden voor je huis?
- Een hybride warmtepomp plaatsen is niet zomaar iets, er komt meer bij kijken dan je zou denken.
- Er bestaan geen pasklare oplossingen voor woningen, elke plaatsing is anders en vergt daardoor altijd input van een expert.
- Business Insider vroeg experts naar de dingen waar je rekening mee moet houden bij de plaatsing van een hybride warmtepomp.
De hybride warmtepomp geniet momenteel enorme belangstelling. Bij dit type warmtepomp blijf je de cv-ketel nog deels gebruiken om bijvoorbeeld water in je douche op te warmen of om extra warmte te creëren op zeer koude dagen. Maar je bespaart wel fors op het gasverbruik.
De stijgende gasprijzen zorgen ervoor dat de alternatieve manier van warmte opwekken binnen enkele jaren is terugverdiend, zeker als er ook nog eens zonnepanelen geïnstalleerd worden. Wat de kosten betreft zijn hybride warmtepompen minder duur dan warmtepompen die de hr-ketel volledig vervangen.
Om te beginnen zijn er verschillende soorten hybride warmtepompen verkrijgbaar. De meest gangbare is de lucht-water-variant. Deze is herkenbaar aan het feit dat hij meestal uit twee units bestaat, waarvan er eenje buiten komt te staan. De buitenunit heeft wel iets weg van een airco-unit.
Een andere is de warmtepomp die werkt met bodemwarmte. Deze zijn een stuk minder gangbaar, omdat hier een enorme investering en een hoop gedoe bij komt kijken. “Je moet hier al snel denken aan 10.000 euro tot 20.000 euro en een specialist die gaten van 100 tot 150 meter diep komt boren.
Daar moeten dan ook nog vergunningen voor aangevraagd worden en de graver moet speciale certificaten bezitten. Ook komt hij met een speciale boor je hele tuin omploegen, het is maar de vraag of je dat wilt”, vertelt Jan Liefting, expert op het gebied van warmtepompen bij Installatiebedrijf Feenstra.
“We zien dat deze oplossing vaker gebruikt wordt voor nieuwbouw waar dit nog makkelijk geplaatst kan worden”, stelt Liefting.
Bron en meer informatie: Een hybride warmtepomp plaatsen: waar moet je rekening mee houden voor je huis?, Dennis Wilman, dvhn.nl, 1 april 2022