Een hybride warmtepomp werkt ook al bij een matig geïsoleerd huis, en meer redenen om er één aan te schaffen
Door de hoge gasprijzen en een verhoging van de subsidie is de belangstelling voor hybride warmtepompen sterk gegroeid. Wat zijn de voordelen? En moeten we niet helemaal van het gas af?
De hybride warmtepomp is een ‘tussenstap’ naar een volledig gasloos huis. Je installeert hem naast je CV-ketel en verwarmt je huis voor zo’n 60 procent met stroom in plaats van gas. De CV-ketel zorgt voor het warme water en springt bij wanneer het zo koud is dat de warmtepomp het niet alleen aankan.
De voordelen zijn duidelijk: in tegenstelling tot bij een volledig elektrische warmtepomp werkt hij ook goed bij matig geïsoleerde huizen. ‘Als je overal iets van isolatie hebt, is dat al voldoende,’ aldus energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal. ‘Al haal je met betere isolatie wel meer uit je hybride warmtepomp.’
Daardoor is de hybride warmtepomp een stuk betaalbaarder dan zijn volledig elektrische evenknie. ‘Het is vaak onbetaalbaar om je huis geschikt te maken voor een full-electric warmtepomp,’ bevestigt Joyce Donat van de Consumentenbond. Aangezien de meeste huizen al voldoende geïsoleerd zijn voor een hybride pomp, speelt dat probleem daar niet.
Bron en meer informatie: Een hybride warmtepomp werkt ook al bij een matig geïsoleerd huis, en meer redenen om er één aan te schaffen, Volkskrant, Maarten Albers18 januari 2022