Een warmtepomp installeren in een ouder huis? Dit zijn de valkuilen

Woon je in een oudere woning, maar wil je ook graag een warmtepomp installeren? Dan moet je met verschillende zaken rekening houden. Hoe weet je of je een warmtepomp kan aansluiten op je huidige radiatoren? En hoeveel moet je extra isoleren? Bouwsite Livios helpt je op weg.

Lichte renovatie

Wanneer je enkel het dak isoleert en enkele ramen vervangt, zal je woning niet genoeg geïsoleerd zijn voor een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt namelijk op een lagere temperatuur.

Omdat bestaande radiatoren niet compatibel zijn met die lage temperatuur van het verwarmingswater, wordt het tijdens de winter moeilijk om je woning tot kamertemperatuur te verwarmen.

1. Warmtepomp met hoge temperatuur

Er bestaan lucht-waterwarmtepompen ‘met hoge temperatuur’, die je in theorie in een slecht geïsoleerde woning kan installeren. Om de hogere temperatuur te bereiken, moet de compressor meer werken.

Daardoor ga je meer elektriciteit verbruiken én wordt de warmtepomp minder rendabel. Bovendien werkt een lucht-water warmtepomp minder efficiënt wanneer de buitentemperatuur onder het vriesput zakt. Ook met dit systeem zal het tijdens de winter dus moeilijk zijn om je huis tot een comfortabele kamertemperatuur te verwarmen.

De grote moeilijkheid zit in de dimensionering van de warmtepomp. Enerzijds moet ze krachtig genoeg zijn om tijdens de koudste periode van het jaar te verwarmen. Anderzijds mag ze ook niet té krachtig zijn voor de rest van het jaar.

2. Hybride opstelling

Wil je een slecht geïsoleerde woning toch graag verwarmen met een warmtepomp, dan behoud je best het bestaande verwarmingssysteem en koppel je dat aan een lucht-waterwarmtepomp.

Die zal je woning tijdens een groot deel van het seizoen verwarmen met water op lage of gemiddelde temperatuur, terwijl je verwarmingsketel op gas warm water op hoge temperatuur blijft aanmaken tijdens de koudste wintermaanden. De warmtepomp werkt dus tijdens het grootste deel van het jaar. Enkel tijdens de koudste maanden, schiet de gasketel bij.

Het slechte rendement van je oude ketel vormt geen al te groot obstakel, aangezien die slechts tijdens een korte periode van het jaar zal werken. Lees hier hoe een hybride systeem precies werkt.

Ingrijpende renovatie

Plan je grotere renovatiewerken? Dan is de keuze voor een warmtepomp een pak evidenter. Bij een doorgedreven energetische renovatie, waarbij je de volledige gebouwschil aanpakt (dak, vloer, muren en ramen), wordt een warmtepomp een rendabele investering.

Daarnaast zal je ook de luchtdichtheid moeten verbeteren en een performant en doordacht ventilatiesysteem installeren.

Kies je voor een warmtepomp? Dan heb je een systeem nodig dat op lage temperatuur kan werken zoals vloerverwarming, lagetemperatuurradiatoren of ventiloconvectoren. Zelfs als je niet meteen een warmtepomp installeert, is de keuze voor een verwarmingssysteem op lage temperatuur relevant.

Zo’n systeem verbetert ook het rendement van een condensatieketel en het biedt je de mogelijkheid om deze later makkelijker te vervangen door een warmtepomp.

Bron en meer informatie: Een warmtepomp installeren in een ouder huis? Dit zijn de valkuilen, HLN.be, 4 april 2022