Een warmtepomp kiezen en installeren
Warmtepompen worden steeds populairder en steeds meer mensen kiezen ervoor. Hoewel er hogere installatiekosten zijn dan normale verwarmingssystemen op fossiele brandstof, bieden warmtepompen een energie-efficiënte manier om uw huis te verwarmen.
Ze zijn ook een groenere oplossing. Als je overweegt uw systeem te upgraden en een warmtepomp te installeren, moet je volgende weten.
Hoe werken warmtepompen?
Warmtepompen zijn elektrische apparaten die de in de lucht of de grond opgeslagen warmte onttrekken en naar de woning overbrengen. Warmtepomptechnologie lijkt misschien nieuw en ingewikkeld, maar is eigenlijk heel eenvoudig.
Een warmtepomp werkt precies hetzelfde als een koelkast, maar dan omgekeerd. Het systeem bestaat uit een compressor, een verdamper en een condensor.
Wat zijn de belangrijkste soorten warmtepompen?
Er zijn twee hoofdtypen warmtepompen: lucht naar water of lucht naar aarde.
Een lucht/waterpomp is er in twee systemen. Een daarvan is een monobloc, waarbij alles zich in de buitenunit bevindt.
De andere is een splitsysteem, met een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit, ongeveer even groot als een Amerikaanse koel-vriescombinatie, heeft een supergeïsoleerde thermische opslag voor warm water.
Bij een splitsysteem heeft je geen aparte warmwaterboiler nodig. Als je weinig ruimte hebt, is de monobloc een goede optie, omdat je geen ruimte hoeft op te offeren voor de binnenunit.
Lucht/water-warmtepompen zijn momenteel de meest populaire systemen. De reden voor de populariteit is het installatiegemak. Lucht/water-warmtepompen zijn ook in efficiëntie verbeterd en hebben de achterstand op grond/water-warmtepompen bijna ingehaald.
Grond/water-warmtepompen werken door de in de grond opgeslagen warmte te verzamelen door water te verwarmen in een netwerk van ondergrondse buizen. Ze zijn efficiënter dan lucht/water-systemen, maar zijn duurder om te installeren omdat ze uitgraving en veel ruimte vereisen.
Zijn er merken die beter zijn dan andere?
Er zijn gevestigde merken op de markt, de twee belangrijkste zijn Daikin en Mitsubishi. Veel fabrikanten van ketels op fossiele brandstoffen beginnen ook warmtepompen te produceren, aangezien gasketels de komende jaren zullen worden uitgefaseerd.
Als het gaat om het kiezen van een warmtepomp, is het belangrijk om je onderzoek te doen. Vergelijk de specificaties van elke unit en noteer eventuele verschillen in efficiëntie. Neem altijd contact op met een installateur voor advies over het meest geschikte systeem voor uw huis. De kosten van een warmtepomp verschillen niet veel tussen leveranciers.
Hoe geïsoleerd moet je woning zijn?
Om het rendement van uw warmtepomp te maximaliseren, is het belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd en tochtdicht is.
Kunt je je bestaande radiatoren gebruiken?
Als uw radiatoren 15-20 jaar oud zijn, is het beter om ze te vervangen. Een warmtepomp werkt met stalen radiatoren.
Warmtepompen werken doorgaans prima met vloerverwarming of grote radiatoren vanwege de lagere bedrijfstemperatuurvereisten.
In een de meeste gevallen komt de nieuwe binnenunit op de plaats van de bestaande ketel staat of waar de warmwaterboiler staat. Dit is waar het bestaande leidingwerk zich bevindt, waardoor het minder kostbaar en storend is om te installeren. Je kunt ze overal neerzetten, maar deze twee locaties zijn het meest eenvoudig.