Elektrische warmtepomp werkt niet in oude huizen? ‘Ik dacht, ik doe het gewoon’

Dat de gemeente Nijmegen weinig haast maakt met een warmtenet in zijn wijk, was de druppel voor Jan van der Meer. ,,Ik heb besloten zelf van het gas af te komen in mijn bovenwoning uit 1909. Volledig elektrisch verwarmen kán in zo’n oud huis, zelfs in de laatste extreem koude week gaat het goed.”

Als GroenLinks-politicus, gedeputeerde in Gelderland met energie en klimaat in zijn portefeuille, heeft hij natuurlijk wat te bewijzen. Maar Jan van der Meer deelt in blogs zijn verhaal over hoe hij z’n huis van het gas heeft gekregen vooral om te inspireren. ,,Ik ben naast politicus ook gewoon bewoner. Iedere woningeigenaar vraagt zich denk ik af hoe hij z’n huis in de toekomst moet verwarmen. De vraag werd voor mij pregnant toen de gasketel begon te lekken.”

Vanuit zijn professie had hij verwacht dat Nijmegen snel het warmtenet zou doortrekken naar zijn wijk Bottendaal. Als wethouder in Nijmegen (2006-2014) was hij verantwoordelijk voor de aanleg van het warmtenet, dat restwarmte van afvalverbranding gebruikt om huizen te verwarmen. ,,Na twee jaar vergaderen is echter nog steeds niet duidelijk wat er in deze wijk gaat gebeuren. Daarom ben ik op zoek gegaan naar elektrische oplossingen. Uiteindelijk dacht ik: ik doe het gewoon.”

Bron en meer informatie: AD.nl, Stefan ten Teije, 19 februari 2021