Gekkenhuis op markt voor zonnepanelen en warmtepompen

De oorlog in Oekraïne heeft de Europese landen meer dan ooit geconfronteerd met het feit dat zij voor hun energie afhankelijk zijn van Rusland. Zij willen zich loskoppelen van Rusland, en verschillende, vaak klimaatvriendelijker alternatieven worden daarbij uitgeprobeerd. Frankrijk, bijvoorbeeld, zet in op warmtepompen om af te stappen van fossiele brandstoffen voor verwarming, en kondigt nieuwe subsidies aan. Staatssteun voor gaskachels wordt dan weer afgeschaft.

Tegen 2027 wil Frankrijk het zonder de invoer van Russische energie stellen. Met name gas en stookolie worden gebruikt voor verwarming. In de strijd tegen de energieafhankelijkheid van Rusland zet Frankrijk in op de warmtepomp, die gebruikmaakt van de calorieën in de lucht, om de verwarming met fossiele brandstoffen te vervangen.

Vanaf 15 april tot het einde van het jaar zullen de Fransen recht hebben op een extra subsidie van 1.000 euro als zij besluiten “deugdzame” verwarmingssystemen aan te schaffen, zoals warmtepompen of biomassaverwarming. Steun voor de installatie van gasverwarming zal worden afgeschaft, meldt Reuters.

Voor de renovatie van de installaties van gemeenten en bedrijven ligt een extra enveloppe met 150 miljoen euro op tafel. Het doel is over te schakelen op meer verwarmingssystemen op biomassa.

Bron en meer informatie: Exitstrategie Russische fossiele brandstoffen: Frankrijk zet in op warmtepompen, Businessam.be, Charly Pohu, 18 maart 2022