Gekkenhuis op markt voor zonnepanelen en warmtepompen

Wie zijn energierekening omlaag wil brengen door een warmtepomp aan te schaffen, moet dat idee voorlopig in de ijskast zetten. De vraag naar hybride warmtepompen is geëxplodeerd sinds de oorlog in Oekraïne, fabrikanten in Brabant kunnen het nog maar moeilijk aan. ,,Ik vertel klanten dat ze het na de zomer nog eens kunnen proberen.”

Er is een run op hybride warmtepompen in Brabant, waar een aantal grote installatiebedrijven is gevestigd. ,,Bij ons is het een gekkenhuis”, vertelt Anoek de Jong van Hoppenbrouwers Techniek. Het Udenhoutse installatiebedrijf ziet de afgelopen weken een enorme stijging in vraag naar hybride warmtepompen, die is ontstaan door de explosie in gasprijzen.

De Jong stelde sinds de oorlog in Oekraïne een lijst op met klanten die ze nog moest terugbellen. Het lukte niet om ze allemaal meteen te woord te staan, terwijl dat voorheen nooit een probleem was. ,,Toen honderden namen op mijn terugbellijstje stonden, ben ik gestopt. We kunnen de stroom op dit moment niet meer aan. We moeten klanten nu vertellen dat we ze niet kunnen helpen, hoe graag we ook willen. Wellicht dat het beeld na de zomer anders is, maar dat is afhankelijk van wat er in de wereld gebeurt.”

Bron en meer informatie: Gekkenhuis op markt voor zonnepanelen en warmtepompen, NU.nl, 11 maart 2022