Hoe wordt de Nederlandse economie circulair?

Hoewel de circulaire economie in Nederland verder ontwikkeld is dan in de rest van de wereld, moeten er nog grote stappen worden gemaakt. Vooral de bouw en voedselsector kunnen verspilling tegengaan en meer inzetten op hergebruik. Ook moet er meer focus komen op reparatie van spullen. Dat staat in een nieuw rapport van Circle Economy.

Voor het rapport gebruikte Circle Economy cijfers van het CBS, Eurostat en eigen onderzoek om de staat van de circulaire economie te peilen. Eerder bleek al dat Nederland het relatief goed doet: een kwart van de gebruikte grondstoffen in ons land bestaat uit hergebruikte materialen.

Circle Economy ontdekte wel dat die cijfers enigzinds vertekend zijn, omdat het materiaalgebruik van spullen die we importeren niet goed wordt meegerekend. “Een laptop van een kilo die wij importeren vraagt soms wel om vijf kilo materiaal op de plek van productie”, legt Marc de Wit van Circle Economy uit. “Dit onderzoek laat zien dat de cijfers die alleen de consumptie in Nederland bijhouden niet per se accuraat zijn. Ook omdat we bijvoorbeeld niet weten wat er met afval gebeurt in het buitenland.”

Bron en meer informatie: change.inc, Marc Seijlhouwer, 3 juni 2020