Hybride warmtepomp amper te krijgen

De stormloop op hybride warmtepompen leidt tot veel teleurstelling en frustratie. Veel woningeigenaren moeten minimaal tot het najaar wachten.

Fabrikanten hebben grote problemen om aan de vraag te kunnen voldoen: ze hebben tijd nodig om productielijnen op te zetten en (schaarse) onderdelen in te kopen. Installateurs vangen bot bij hun leveranciers. Ook de capaciteit bij installatiebedrijven zelf is een probleem: er zijn simpelweg te weinig monteurs.

Aanvragen gaan over de kop

Installateurs hebben door de verhoogde ISDE-subsidie en de torenhoge gasprijs te maken met een stormloop van aanvragen. Een aantal neemt tot de vakantie al geen nieuwe opdrachten meer aan. Fabrikanten hebben zeker maanden nodig om de productie op te schalen: het tekort aan onderdelen, dat toestelfabrikanten al een jaar parten speelt, helpt niet mee.

Productiecapaciteit

Een ronde van Installatie.nl langs fabrikanten, groothandel en installatiebedrijven onderschrijft de trend. De groothandelschappen worden leeggetrokken zodra er geleverd wordt: van voorraad is nauwelijks sprake. Marktleider Remeha kan de explosieve vraagstijging naar hybride warmtepompen momenteel niet aan, en hanteert een wachtlijst voor nieuwe bestellingen. De levertijd is inmiddels al meer dan 6 maanden geworden. De productiecapaciteit van de fabriek in het Noord-Franse Mertzwiller gaat fors omhoog.

Bron en meer informatie: Hybride warmtepomp amper te krijgen, Installatie.nl, Eddy Buiting, 17 maart 2022