Hybride warmtepomp amper te krijgen

Er is een groeiende interesse in (hybride) warmtepompen, als gevolg van de hoge gasprijs en de angst dat die vanwege de oorlog in Oekraïne nog eens flink verder kan stijgen. Dat meldt Techniek Nederland, de branche-organisatie van installateurs. Ook het aantal mensen dat subsidie aanvraagt neemt al een paar maanden flink toe. Maar tegelijkertijd blijken veel mensen niet eens te weten wat een hybride warmtepomp is.

De overheid wil graag dat mensen zo’n toestel aanschaffen vanwege het klimaat, als alternatief voor de cv-ketel op aardgas. De subsidie is daarom begin dit jaar verhoogd. Maar uit een opinieonderzoek door Milieu Centraal blijkt dat maar 50 procent van de bevolking weet wat een hybride warmtepomp is, en 70 procent weet niet dat je er subsidie voor kunt krijgen. Bij lager opgeleiden is de onbekendheid nog groter.

Kortom, op dit moment profiteren alleen de goedgeïnformeerden, zegt Puk van Meegeren van Milieu Centraal, een consumenten-voorlichtingsorganisatie. “De overheid en de installatiesector zouden er goed aan doen om woningeigenaren veel beter te informeren over de mogelijkheden, zodat meer mensen van de subsidie kunnen profiteren. Daar is al wel geld voor gereserveerd, maar het plan is nog in de maak.”