Opinie: ‘Dit is hét moment om door te pakken met de energietransitie’

Wat Al Gore, Greta Thunberg, talloze VN-rapporten en al die natuurrampen niet is gelukt, heeft Vladimir Poetin binnen een dag voor elkaar gekregen: de energietransitie staat op de kaart. Hoe verschrikkelijk de aanleiding ook is, dit biedt ons een kans om in recordtijd onafhankelijk te worden van Russisch gas, de CO₂-uitstoot te verminderen én de gevolgen van exploderende energierekeningen te verzachten.

We weten al heel lang dat we van het gas af moeten. We weten ook dat een (hybride) warmtepomp daarvoor in veel gevallen een goede oplossing is. Alleen al door 1 miljoen warmtepompen te installeren, kunnen we in Nederland ruim 1 miljard kubieke meter aardgas besparen. Maar er worden nog onvoldoende warmtepompen geproduceerd en er zijn niet voldoende mensen om ze te installeren.

Om het Russische gasmonopolie te doorbreken, overweegt president Biden nu om Amerikaanse bedrijven te verplichten warmtepompen te produceren voor de Europese markt. Een stap die wij in Europa zelf hadden moeten zetten.

Strijdplan voor oorlogseconomie

De oorlog in Oekraïne maakt de urgentie duidelijk en een aanpak met militaire discipline noodzakelijk. Die aanpak was al nodig vóór de Russische inval, maar een oorlogseconomie vraagt om een strijdplan. Ik doe alvast een eerste aanzet voor een plan waarmee een selecte groep mensen uit het bedrijfsleven, de overheid en betrokken burgers al op 1 mei kan starten en waardoor we in de winter van 2022 het gasverbruik in de bestaande woningbouw met tientallen procenten kunnen reduceren.

Bron en meer informatie: Opinie: ‘Dit is hét moment om door te pakken met de energietransitie’, Frits Verhoef, het Parool, 4 april 2022