Warmtepomp burgert plots snel in: ‘Nederlanders zijn toch een volk dat graag geld wil besparen’

De hoog opgelopen gasprijs jaagt de belangstelling aan voor warmtepompen en zonnepanelen, merken Amsterdamse leveranciers. Wie vastzit aan een duur stroomcontract kan zonnepanelen al in drie jaar terugverdienen. ‘Het helpt de transitie die we moeten maken.’

Elk nadeel heeft zijn voordeel: de na de oorlog in Oekraïne geëxplodeerde gasprijs maakt een warmtepomp snel voordeliger. De Amsterdamse leverancier Triple Solar verwachtte tot vorig jaar dat de termijn waarin klanten hun investering in een warmtepomp zouden terugverdienen door lagere energielasten geleidelijk korter zou worden. Nu gas zoveel duurder is, vallen die rekensommen plotsklaps veel eerder gunstig uit. De ‘terugverdientijd’ is gehalveerd.

Het bedrijf in Amsterdam-Noord wordt aan één stuk door gebeld, al zijn het ook veel geïnteresseerden die in het wilde weg informeren of zo’n warmtepomp iets voor ze is. Soms vanwege Poetin en de wens om zijn oorlogskas niet langer te spekken, maar inderdaad: vooral vanwege de torenhoge gasprijs. Triple Solardirecteur Cees Mager: “Nederlanders zijn toch een volk dat graag geld wil besparen.”

In zeven jaar terugverdiend

Gewild is vooral een hybride systeem waarbij een cv-ketel de warmtepomp in de koudste maanden te hulp schiet. Dan zijn in huis minder aanpassingen nodig en wordt toch al gauw 70 procent minder gas verstookt. In de meeste maanden kan de warmtepomp het prima bolwerken met de speciale zonnepanelen van Triple Solar, die niet alleen elektriciteit opwekken maar ook stilletjes warmte uit de lucht halen.

Zo’n hybride warmtepomp is minder prijzig dan helemaal van het gas afstappen, maar het kost nog altijd zo’n 7000 euro. Twee jaar terug ging Mager er nog vanuit dat die investering zich in 14 jaar zou terugverdienen. Nu houdt hij het op 7 jaar. Het is momenteel lucratief om minder gas te verbruiken. “Zelfs al is de elektriciteitsprijs óók heel hoog.” Zo kan de warmtepomp snel inburgeren. “Al is de aanleiding natuurlijk vreselijk.”

Bron en meer informatie: Warmtepomp burgert plots snel in: ‘Nederlanders zijn toch een volk dat graag geld wil besparen’, Bart van Zoelen, Het Parool, 26 maart 2022