Warmtepompen en energiebesparing bieden een snellere vervanging van Russisch gas dan uitbreiding van de Noordzee

Warmtepompen en energiebesparing zijn een snellere manier zijn om van Russisch gas af te komen dan de voorgestelde uitbreiding van het boren in de Noordzee.

Onderzoek van de Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU) toont aan dat, aangezien het Verenigd Koninkrijk slechts aan dat de vier procent invoer van gasvraag uit Rusland, het equivalent van £ 6 miljoen per dag, die vraag volledig zou kunnen in slechts vijf jaar verdwijnen door gebruik van warmtepompen en isolatie.

Aangezien de kosten van gas worden bepaald door de internationale markt, is de enige manier om klanten echt te beschermen tegen vluchtige prijzen, door over te stappen van gas naar geëlektrificeerde oplossingen, betoogt de ECIU. Door te focussen op warmtepompen en isolatie zou het VK 6,5 miljoen kwetsbare huishoudens kunnen beschermen tegen gasprijsstijgingen.

Ter vergelijking: de uitbreiding van de olie- en gasvelden in de Noordzee zou niet noodzakelijkerwijs de prijzen verlagen – aangezien olie- en gasbedrijven niet verplicht zijn om aan het VK te verkopen en gezien een hoge prijzen. Door het eenvoudigweg verkopen aan de hoogste bieder, zoals ze nu doen, zou nog zeker tot 2028 duren voordat de eerste nieuwe velden in gebruik kunnen worden genomen.