Warmtepompen en energiebesparing bieden een snellere vervanging van Russisch gas dan uitbreiding van de Noordzee

De gasprijzen stijgen en dus gaan mensen kijken naar andere manieren om het huis te verwarmen. De warmtepomp wordt daardoor steeds populairder, merken installatiebedrijven. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk? En is die financieel ook echt aantrekkelijk?

Door de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen tot recordhoogte zijn gestegen. Er lijkt een ware run te zijn ontstaan op warmtepompen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Wie nu voor een warmtepomp kiest, moet misschien wel tot het derde kwartaal wachten voor de levering.

Wat doet een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, uit water of uit de grond en maakt daar bruikbare warmte van voor je verwarming en je warm water.

Waarom een warmtepomp?
Het is een mogelijkheid om geld te besparen op je energierekening en om je huis duurzamer te verwarmen. Een warmtepomp verbruikt minder gas en stoot minder CO2 uit.

Hoe werkt een warmtepomp: elektrisch of toch nog met gas?
De meeste warmtepompen werken volledig op elektriciteit. Je hebt dan dus geen gas meer nodig. Wel gaat uiteraard de elektriciteitsrekening omhoog. Maar dat kun je weer opvangen door tegelijkertijd ook zonnepanelen op het dak te leggen.

Bron en meer informatie: Zo werkt een warmtepomp, en dit kost het ongeveer, Omroep Gelderland, 10 maart 2022